Asset 6

Lokal till bostad: Ingen lokalkonvertering utan köksrenovering

En köksrenovering är något de flesta av oss gör minst en gång under vår livstid. Ungefär lika vanligt är det att något lämnas åt slumpen och måste åtgärdas, så för att ni ska slippa göra om igen har vi några tips på vad du bör tänka på. Särskilt om ni är en BRF som är mitt uppe i processen att förvandla ett befintligt kök när ni gör om en gammal lokal till bostad.

Det absolut första är att det finns ett stort regelverk gällande vatten och avlopp. Viktigast är att se över tätningar och allmänt vattenskydd så att vatten inte rinner eller droppar och orsakar skador i din eller grannens bostad. Något som både kan bli dyrt och otrevligt.

 

– För att försäkra dig om detta råder vi att du alltid anlitar en certifierad rörmokare. På så vis blir arbetet korrekt utfört och du kan sova lugnt på natten utan att behöva oroa dig för vattenskador hos dig själv eller dina grannar ifall du bor i ett flerfamiljshus, säger Åke Pettersson på Convertere.

 

Dessutom ska, enligt gällande normer, kyl, frys och diskmaskin förses med läckageskydd. De kallas ibland också för droppskyddsbrickor vars syfte är att föra vattnet framåt vid ett läckage, så att du snabbt kan upptäcka och ta itu med problemet. Ett annat alternativ är att lägga ett helt golvskydd under alla skåp för att stoppa läckande kranar från att förstöra din egen eller din grannes bostad.

 

Bor du i en bostadsrättsförening ska du alltid prata med föreningen innan du startar en köksrenovering. Och om du själv är en representant för en BRF-styrelse som är uppe i processen med en lokalkonvertering – det vill säga: att bygga om en lokal till bostad – bör du givetvis vara lika uppmärksam och försiktig som om du var en privatperson.

 

Det är också smart att göra en belysningsplan. Här gäller det att tänka till innan arbetet startar. Det kan vara svårt och kostsamt att ändra i ett redan påbörjat arbete. Det är bättre att göra rätt från början. Fundera på hur du vill att ditt nya kök skall fungera, var du behöver ha extra belysning och var du kanske vill ha specialbelysning för eventuella effekter. Rita in eluttagen i din belysningsplan så att elektrikern du anlitar har all information och kan kommunicera med övriga hantverkare om tillvägagångsätt för bästa resultat.

Att göra om lokal till bostad: Var förberedd!

I äldre lägenheter och hus är sällan vinklar räta. Bor du i ett sådant är det en bra idé att kolla upp kökets mått så dina nya moduler får plats.

 

Vid själva installationen av köket bör du sätta upp skåpen innan du mallar bänkskivorna. Annars finns risken att du står med en något för lång, eller något för kort, bänkskiva när den väl ska läggas på. Ett annat tips är att alltid borra för handtag på plats. Du kanske tycker att ett visst handtag ser jättebra ut på bild, men väl i ditt kök så kanske du ändrar dig. Är luckorna förborrade går det sällan att byta handtag.

 

Eller om vi ska sammanfatta det hela i ett badrumsrenoverings-ABC:

A – Alltid ta kontakt med fackmän: rörmokare, elektriker, snickare.

B – Beställ det du vill ha, men tänk till innan och gör en helhetsplan

C – Centrum – köket är hemmets hjärta. Lägg ner tid på att se till att du får ett kök att trivas i.

Har din BRF ett utrymme att konvertera? Kontakta oss så hör vi av oss.
Kontakta oss