Asset 6

Lokal till bostad: Hur bör du tänka vid en badrumsrenovering

För dig som ska bygga om en lokal till bostad ingår ofta en badrumsrenovering, och då också ett tydligt regelverk att följa. Krav och riktlinjer kan du få via ditt försäkringsbolag. Dessutom har byggbranschen regler gällande vatten och avlopp, liksom hur man bygger våtrum. Regler som ofta går hand i hand med försäkringsbolagens krav. Det är väldigt viktigt att ha koll på och följa de rekommendationerna för att din försäkring ska gälla.

Även om du enbart utför en så kallad kosmetisk renovering är det viktigt att kontakta ditt försäkringsbolag och styrelsen i din bostadsrättsförening. Det kan vara så att gamla våtrumsskikt kan vara i dåligt skick och börja läcka ifall du avlägsnar ett ytskikt för att lägga på ett nytt. Tänk också på att din renovering kan påverka grannens funktioner, som exempelvis avlopp. Därför är det viktigt att prata med grannar och din bostadsrättsförening innan arbetet påbörjas. 

– Det är ofta en ganska komplex historia att renovera ett badrum. Om det var länge sedan det gjordes ett stambyte i fastigheten kan stammen vara så pass dålig att det blir läckage hos grannen. Du kan behöva gå in i grannlägenheten under din för att kolla upp detta. Regelverket är omfattande vad gäller just våtrum, förklarar Åke Pettersson på Convertere.

Mycket att tänka på när du gör om en lokal till bostad

Det finns mycket att fundera över vad gäller funktion och design i ett badrum.  Gör en behovsanalys och lista dina önskemål. Önskar du golvvärme? Vilken belysning vill du ha i badrummet? Var ska eluttagen placeras och vill du ha handduksvärmare?

Ju tydligare önskemål du har desto enklare blir det för dina hantverkare att hjälpa dig att uppfylla din badrumsdröm och göra det med säkerhet i fokus. Vid en förvandling från lokal till bostad är trots allt långsiktigheten ett garanterat måste.

Har din BRF ett utrymme att konvertera? Kontakta oss så hör vi av oss.
Kontakta oss