Asset 6

Källare till bostad: Få bästa resultat när du tapetserar på slitna väggar

När du tapetserar är det viktigt att inte slarva med förarbetet. Du behöver tvätta väggarna ordentligt. De är ofta både skitiga och feta vilket gör att en ny tapet inte kommer att fästa ordentligt och få bubblor. Det gör att tapeten riskerar att lossna. Vägg som har håligheter eller andra skador – vilket är vanligt när man exempelvis bygger om en tidigare källaren till bostad –  behöver spacklas och slipas ordentligt.

– Ska du sätta en ljus tapet ovanpå en mörk behöver du först måla med en grundfärg så att inte det mörka bryter igenom. Räkna med att det krävs ett dygn för att färgen ska torka, innan du kan fortsätta med att tapetsera, berättar Åke Pettersson på Convertere AB.

Förarbetet a och o när ni gör om er källare till bostad

I förarbetet ingår att plocka bort skruvar, spikar och eventuella krokar – vilket ju är extra vanliga företeelser när man har att göra med källarväggar som tidigare kanske har varit förrådsutrymmen eller andra styvmoderligt behandlade utrymmen. Och hålen som blir kvar i väggen ska spacklas och slipas. I hem som har många år på nacken finns det en risk att det sitter flera tapeter på varandra. Vill du få ett riktigt bra slutresultat bör du ta bort dessa. Tapeter kan tas bort genom att använda exempelvis en bredspackel, eller annan bred skrapa. Det finns även speciella tapetlösande medel. När förarbetet är gjort gör du klokt i att lysa över väggen, från sidan, med en stark ficklampa så du kan se om det fortfarande finns ojämnheter i väggen. Dessa kan ibland komma fram tydligt först efter nytapetsering. Ett riktigt noggrant förarbete ger allra bästa resultat.

 

– Att välja tapet är en härlig del i förberedelserna. Tänk noga igenom vilka prövningar tapeten ska kunna klara av. Ska den sitta i ett barnrum? Ska den gå att tvätta av? Vilket möblemang ska den passa till och hur mycket inredningsdetaljer önskar du ha i rummet i övrigt? Kom ihåg att ta med dig mått på de väggar du önskar tapetsera vid beställning av tapet, tipsar Åke Pettersson.

Har din BRF ett utrymme att konvertera? Kontakta oss så hör vi av oss.
Kontakta oss