Asset 6

Garage till bostad: Att lägga nytt golv i ett garage

Ett nytt golv kan förändra känslan i ett rum helt och hållet – mörkt och trist kan bli ljust och fräscht. Det är också något de flesta kan göra på egen hand med lite guidning. Det beror såklart på vilken typ av golv du önskar, men generellt så finns väldigt bra instruktioner för samtliga golv och mattor på marknaden. Extra tufft blir det när du gör om ett garage till bostad, såklart.

– När du funderar på att lägga in ett nytt golv bör du, som alltid när du skall göra en förändring i hemmet, tänka igenom projektet innan du startar. Vad vill du uppnå med din förändring, vilket är syftet och hur vill du att slutresultatet ska bli? Det gäller att förvissa sig om att produkterna du använder passar tillsammans. Vill du till exempel ha golvvärme är det något du måste ta hänsyn till när du väljer material till ditt nya golv, tipsar Åke Pettersson på Convertere. 

 

Det är viktigt att följa produktbeskrivningen som följer med golvet. Du bör också tänka på läggningsriktningen så att den fungerar för det rum du skall lägga ditt nya golv i. Lägger du ett mönstrat golv i “fel” riktning kan resultatet bli att rummet ser mindre ut, istället för större som kanske var planen. Att lägga nytt golv i befintliga lägenheter är i sig en utmaning, men att dessutom göra det i gamla garage ställer ytterliga krav på att man är uppmärksam på rummets förutsättningar. Därför bör du alltid se till att ha fackkunniga experter med dig på resan när du ska bygga om ett garage till bostad.

Golvet viktigt när du gör om garage till bostad

– Tänk även hur du önskar att färgerna i rummet ska harmonisera med varandra. Ett ljust golv gör intryck av en rymligare känsla, medan en mörkare färg har en förminskande effekt och kan skapa ett intimare rum. Ett ljust golv med mörka väggar kan ge känslan av att det är högt i tak. Att tänka igenom kombinationerna vad gäller ljust och mörkt avseende golv, väggar och tak kan ge en väldigt spännande känsla i rummet. Ögat söker sig automatiskt till det ljusa och på så vis kan du skapa den rumsillusion du önskar, säger Åke Pettersson.

 

Det är också viktigt att förbereda underlaget du ska lägga ditt nya golv på. Om rummet har en heltäckningsmatta som du vill byta mot en annan typ av matta, alternativt parkett, bör du alltid slipa underlaget för att få en bra yta att lägga ditt nya golv på.

Har din BRF ett utrymme att konvertera? Kontakta oss så hör vi av oss.
Kontakta oss