Asset 6

Förberedelserna är A och O när du målar om

Handen upp du som köpt några hinkar målarfärg och ett par penslar, flyttat soffan lite i sidled samt börjat stryka på färg, för att sedan upptäcka ”gör om och gör rätt”.

Ett bra resultat grundar sig i ett riktigt schysst förarbete. Att måla är inte svårt, men det kräver tålamod. Ta först reda på allt du kan om de befintliga väggarna. Är de målade eller tapetserade? Vilken typ av tapet är det? Hur många lager? Och om väggen är målad, vilken typ av färg bildar ytskikt?

 

– Det är frågor som är viktiga att ställa sig för att du ska kunna ta projektet vidare samt välja färg. Tavlor och annat som kan finnas uppsatt på väggarna ska ned. Precis som vid tapetsering gäller att spackla och slipa bort ojämnheter som uppstått under tid. Möbler ska flyttas undan eller täckas över, säger Åke Pettersson på Convertere.

 

Tidigare tapetserade ytor ska slipas ned vid tapetskarvar, trasigheter, blåsor och liknande. Tänk på att reliefmönstrad tapet kommer ge samma utfall under färg. Önskar du en slät vägg river du antingen ned tapeten eller slipar hela väggen. Väggarna ska tvättas med målarsoda så de blir rena.

 

– Innan du plockar fram målarburkarna efter ditt idoga förarbete dammsuger du både väggar och golv. Slipdamm kan finnas kvar i rummet och fastna i målarfärgen. För att komma åt överallt kan det underlätta att ha en stege. Sedan täcker du golvet och tejpar skarvar samt kanter intill socklar med maskeringstejp. Täck över allt som du inte önskar få färg på, sedan är det bara att börja måla, säger Åke Pettersson.